Menú principal
PRIMER:
En llençar un coet, cal que arribi a una certa velocitat abans no surti a l´espai. Quan assoleix aquesta velocitat anomenada “ velocitat d´alliberament “ , aleshores el coet tindrà prou energia com per a vèncer la força retardadora de la gravetat i es posarà en òrbita. Aquesta velocitat d´alliberament és d´ 11,2 km/s (40.000 km/h) per a la Terra.
Llançar un coet que assoleixi la velocitat d´alliberament no és fàcil. Només fent servir coets amb “seccions múltiples” ha estat possible de superar la velocitat d´alliberament.
El coet Saturn V que propulsà la nau espacial Apol·lo 11 fou de tres seccions. Les etapes del llançament d´un coet d´aquest tipus són:
Després, quan el combustible de la part inferior s´ha acabat, la part inferior cau i s´encén la següent. D´aquesta manera les seccions superiors no han d´accelerar la massa addicional de la secció buida que s´ha desprès.
A continuació cau la segona secció i s´encén la tercera.
Finalment, el coet ha assolit la velocitat adequada per a posar-se en òrbita al voltant de la Terra o sortir a l´espai. Werner von Braun i el seu equip desenvoluparen el coet SaturnV específicament per al programa “Apol·lo”. Aquest coet, que havia de portar l´home a la Lluna, era un monstre de 110 metres d´altura i més de 2.700.000 kg de pes integrat per tres fases. La primera empentava més de 1.000.000 kg fins a 60 quilòmetres d´altura en dos minuts i mig, temps que trigava a consumir 2.000.000 kg de combustible. La segona fase en cremava 46.000 en 6 minuts. En separar-se el coet havia perdut el 95% del seu pes original en la plataforma de llançament i viatjava a 25.000 km/h
SEGON:
La nau està sotmesa a forces de fricció mentre està en contacte amb l´atmosfera. Per aquest motiu haurà de tenir una forma aerodinàmica i caldrà protegir-la amb material refractari.
TERCER:
La força d´atracció terrestre disminueix a mesura que el coet s´allunya de la Terra, la qual cosa és un avantatge
QUART:
La Terra gira en direcció est a una velocitat més gran com més s´acosta a l´equador. Per tant els coets llançats prop de l´equador duran una empenta natural més gran cap a l´espai, per la rotació del planeta.
No és gens estrany, doncs, que la majoria dels països vulguin col·locar les seves àrees de llançament el més a prop possible de l´equador, que és a 0º de latitud
CINQUÈ:
La Lluna gira al voltant de la Terra per la qual cosa cal apuntar cap al davant de la Lluna o anar canviant la direcció al llarg de la trajectòria
SISÈ:
L´atracció de la Lluna és favorable
SETÈ:
L´absència d´atmosfera a la Lluna no permet de desaccelerar mitjançant la fricció, per la qual cosa cal emprar retrocoets en la fase de l´allunitzatge.
VUITÈ:
Es pot aprofitar l´atracció del Sol realitzant el llançament quan la posició d´aquest doni lloc a una força atractiva.
NOVÈ:
La Lluna gira sobre sí mateixa, per la qual cosa convé que la caiguda de la nau es faci en el mateix sentit que el de rotació de la Lluna. En realitat la nau es col·loca en òrbita respecte a la Lluna abans d´allunitzar.
Treball per a l´aula