MAX BORN O LA CIÈNCIA I LA CONSCIÈNCIA EN L´ERA ATÒMICA
 

Menú principal

Max Born (1882-1970), un dels pares de la mecànica quàntica,  és un exemple clar d´actitud responsable vers els problemes que genera la utilització de la ciència. El desencadenament d´aquesta actitud crítica té a veure amb la utilització de l´energia atòmica amb finalitats destructores.

La utilització de l´energia nuclear, la recerca d´un diàleg entre la comunitat científica internacional, el desarmament i la cursa espacial foren les seves principals preocupacions que queden reflectides en el “ manifest de Götinga (1958) ”, ciutat bressol dels coneixements que desenvoluparen l´energia nuclear.

Ara ens adonem que Born tenia raó quan afirmava:

“ Un altre camp de la vida pública que n´obté molt d´avantatge dels viatges espacials és el militar. Cada cop són necessaris coets més perfectes per al transport de bombes atòmiques... la cosmonàutica és un símbol de la competició entre les grans potències, una arma en la guerra freda, un símbol de la vanitat nacional, una demostració de poder...”
 

Text extret de l´article:

Polo Conde F. y Lopez Cancio J.A., 1987, Los científicos y sus actitudes políticas ante los problemas de nuestro tiempo., Enseñanza de las ciencias, 5(2), 149-156 
 
 

Treball per a l´aula