Fent una mica d´història
 

Menú Principal
 
Qui no s´ha sentit, en mirar el cel a la nit, fascinat i atret pels encants i misteris de la Lluna?. Qui no ha tingut el desig de viatjar-hi? L´interès  que des de sempre ha despertat en  l´home  el coneixement de l´univers i especialment la Lluna,  esdevé en  l´aparició d´escriptors, visionaris i científics,  que amb l´ajut de molta imaginació i dels coneixements científics, proposen  solucions vàlides per viatjar-hi.
 

Al segle II després  de J.C. l´escriptor sirià Lluc de Samosata escrigué la primera història d´un viatge espacial, on un vaixell era atrapat per una tromba marina que l´aixecava enlaire i  el conduïa a la Lluna.

L´home a la Lluna, del capellà anglès Francis Godwin, aparegué al 1638;  el seu heroi viatja en un carro empentat per  oques que anualment emigraven a la Lluna.

Amb l´experiment de Torricelli al 1643 es mesura la pressió atmosfèrica i s´observa que aquesta disminueix amb l´altitud. Això fa suposar que la capa d´aire que envolta la terra no arriba fins a la Lluna,  la qual cosa fa que ni les oques  puguin  volar a l´espai buit ni les trombes d´aigua penetrar-hi. El problema d´arribar  a la Lluna es feia de sobte més difícil però no insuperable.

Un cop més, el 1650,  aparegué Viatge a la Lluna de l´escriptor Cyrano de Bergerac. En un conte proposa set maneres d´anar a la Lluna, en una de les quals s´utilitza un coet. Els coets, ja coneguts en aquella època, eren l´ única manera de travessar l´espai buit entre la Terra i la Lluna.

Isaac Newton publica el 1657 el seu gran llibre Principia Mathematica on exposa les lleis del moviment. La tercera llei, coneguda com la llei d´acció i reacció,  permet entendre el funcionament dels coets.

Entre els anys 1865 - 1870 aparegué a França la novel·la fantàstica de Juli Verne " De la Terra a la Lluna"  on s´expressa una idea extraordinària: la d´enviar a la Lluna un gran projectil tripulat disparat amb un canó.

Si deixem volar la imaginació, fou Tintín el primer home que trepitjà la Lluna, 16 anys abans que Neil Armstrong. Les obres del dibuixant i guionista belga George Remi Hergè, Objectiu: la Lluna  (1953) i  Aterratge en la Lluna (1954) descriuen quasi al mil·límetre els passos necessaris per materialitzar una de les aventures més somniades per l´home. El treball d´ Hergè causà una admiració especial als pares del projecte Apol.lo.

Fins ara ja hi ha hagut 12 homes que han caminat sobre la Lluna i això no hagués  estat possible sense coets. Els coets han permès de viatjar per l´espai interplanetari i ampliar el coneixement de l´univers.
 

Treball per a l´aula